Suomen väestöpoliittista tilannetta on kuvattu ennen kokemattomaksi. Yksi suurista haasteista on se, miten Suomessa riittää työntekijöitä ja osaamista, kun työvoiman osuus väestöstä pienenee ja myöhäiskeski-ikäisiksi nimetyn ikäryhmän, siis 65–74-vuotiaiden, määrä kasvaa.
Valtioneuvoston kanslian tekemässä väestöpoliittisessa selvityksessä todetaan, että tarvitsemme elinikäistä oppimista, myöhäiskeski-iän työllisyyden tukemista sekä tavoitteellista maahanmuuttopolitiikkaa. Suomen erityisasema alhaisen syntyvyyden ja nopeasti ikääntyvän väestön maana ei ole pelkästään negatiivinen asia. Selvityksen mukaan tilanne voidaan myös hyödyntää – onhan ikääntyminen haasteista huolimatta vauraiden ja hyvinvoivien maiden etuoikeus. Tai kuten asia selvityksessä toiveikkaasti ilmaistaan: ”Kun Suomi-neito kypsyy ja varttuu, hänellä on kaikki edellytykset ikääntyä tyylillä.”
Sitran artikkelissa Työn tulevaisuudet megatrendien valossa käsitellään yhtenä megatrendinä väestön ikääntymistä ja monimuotoistumista. Artikkelissa todetaan muun muassa näin:
”Työelämässä tulee olemaan yhä enemmän eri sukupolvien ja kansalaisuuksien edustajia ja erilaisista kulttuuritaustoista olevia ihmisiä. Monimuotoistuminen ja inklusiivisuus ovat nousseet näkyvästi esiin etenkin kansainvälisessä työelämäkeskustelussa, paitsi sosiaalisen vastuullisuuden ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta, myös aitona kilpailukykytekijänä. Henkilöstön diversiteetti yksistään ei kuitenkaan johda parempiin tuloksiin ja vaikutuksiin, vaan positiiviset vaikutukset riippuvat siitä, miten organisaatio vaalii ja hyödyntää moninäkökulmaisuutta ja onnistuu uudistamaan vallitsevia ajatusmallejaan, kulttuuriaan ja käytäntöjään, valtarakenteita unohtamatta. Lisääntynyt diversiteetti voi jopa lisätä jännitteitä ja ristiriitoja, ellei monimuotoisuutta ja moninäkökulmaisuutta huomioida tietoisesti lisäämällä vuorovaikutusta ja rakentamalla yhteistä ymmärrystä ja luottamusta, toisin sanoen inklusiivista työkulttuuria.”
Positiiviset vaikutukset riippuvat siitä, miten organisaatio vaalii ja hyödyntää moninäkökulmaisuutta ja onnistuu uudistamaan vallitsevia ajatusmallejaan, kulttuuriaan ja käytäntöjään, valtarakenteita unohtamatta.
Miten satakuntalaisyritykset varautuvat?
Työn ja väestön moninaistuminen haastaa työelämän rakenteita, käytäntöjä ja joustavuutta. Työelämään pitää voida kiinnittyä eri tavoin elämän eri vaiheissa. Miten valmiita me satakuntalaiset olemme vastaamaan tähän haasteeseen? Miten täkäläiset yritykset ovat varautuneet tilanteeseen, jossa kansainvälistyminen ei enää tarkoitakaan vain Suomen rajojen ulkopuolelle suuntautuvaa liiketoimintaa, vaan yhä enenevissä määrin Suomeen ja Satakuntaan suuntautuvaa työperäistä maahanmuuttoa.
Vääjäämättä edessä ovat ajat, jolloin ulkomaalaisia työntekijöitä on palkattava, jos tiettyihin tehtäviin halutaan tekijöitä. Joillain aloilla asia on jo nyt enemmän sääntö kuin poikkeus. Ja vaikka se ei sitä vielä olisi, niin viisaimmat varautuvat tulevaan nyt. Aloittaa voi vaikka kartoittamalla ja kehittämällä Sitran esiin nostamia positiivisten vaikutusten moottoreita; oman työpaikan valmiuksia uudistaa vallitsevia ajatusmalleja, kulttuuria, käytäntöjä ja valtarakenteita.
Aloittaa voi vaikka kartoittamalla ja kehittämällä Sitran esiin nostamia positiivisten vaikutusten moottoreita; oman työpaikan valmiuksia uudistaa vallitsevia ajatusmalleja, kulttuuria, käytäntöjä ja valtarakenteita.
HR Sadan arjessa kansainvälistyminen näkyy jo. Ulkomaalaisia vuokratyöntekijöitä on työllistynyt kauttamme monelle alalla. He työskentelevät asiakasyritystemme palveluksessa mm. elintarviketeollisuudessa, rakennusalalla, kiinteistöhuollossa ja ravintola-alalla. Koko maan tasolla ulkomaalaistaustaisten työllisten yleisin toimiala oli kiinteistöjen
siivous (uusin tilasto on vuodelta 2017). Joka viides ulkomaalaistaustainen työskenteli tuolloin joko kiinteistöjen siivouksessa, ravintoloissa tai vastaavassa ravitsemistoiminnassa tai työvoiman vuokrauksen toimialalla. Kiinteistöjen siivous on ollut yleisin toimiala ulkomaalaistaustaisilla työllisillä vuodesta 2010.
Millaisia valmiuksia teillä on uudistaa työpaikkanne kulttuuria, tarkastella käytäntöjä ja kehittää monimuotoisuutta? Monimuotoisissa työvoimatarpeissa me voimme auttaa. Käänny puoleemme >
Teemu Mäkinen, yrittäjä, yhteistyöhenkilö