Oppisopimuskoulutus on oivallinen tapa uuden ammattitaidon hankkimiseen tai osaamisen täydentämiseen. Myös yrittäjä voi kehittää itseään oppisopimuskoulutuksen kautta. Idea oppisopimuskoulutuksen taustalla on tuttu perinteisistä käsityöläisammateista. Mestari-kisälli-ajattelulla on vuosisatojen perinteet, tarkentaa Jori Saine Länsirannikon Koulutus Oy WinNovan Työelämäpalveluista.
Perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja, joita voi suorittaa oppisopimuksella, on tarjolla yli 160. Suorittamisaika on yksilöllistä; lyhimmillään oppisopimus voi kestää kaksi viikkoa ja käsittää vain jonkin tutkinnon osan.
– Esimerkiksi rakennusalalla tekijä voi suorittaa tutkinnon osan, joka liittyy työmaalla parhaillaan käynnissä olevaan työvaiheeseen.
Työssä oppien, oppilaitoksessa täydentäen
Oppisopimuskoulutus perustuu aina henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan, joka laaditaan opintojen alussa.
– Pääsääntöisesti 80 prosenttia tutkinnosta suoritetaan töissä töitä tehden ja 20 prosenttia ammattioppilaitoksessa tai verkossa etänä. Työajan tulee olla vähintään 25 tuntia viikossa eli myös osa-aikainen työntekijä voi opiskella oppisopimuksella.
”Työnantaja saa tekijöitä suoraan tuottavaan työhön ja koulutettavat ansaitsevat palkkaa ensimmäisestä päivästä alkaen.”
Oppisopimuskoulutus on hyvä vaihtoehto myös silloin, jos yrityksessä on tarve isommalle joukolle uusia osaajia yhdellä kertaa. Eräskin satama- ja varustamopalveluita tarjoava yritys haki 15 uutta ahtaajaa työntekijöikseen oppisopimuskoulutuksen kautta. Hakijoita oli 380. Saine näkee suosion taustalla oppisopimuksen molempia osapuolia hyödyttävän luonteen.
– Työnantaja saa tekijöitä suoraan tuottavaan työhön ja koulutettavat ansaitsevat palkkaa ensimmäisestä päivästä alkaen.
Yrityksen ei tarvitse hoitaa oppisopimuskoulutuksen prosessia itse, muistuttaa Saine.
– Henkilöstövuokrausfirma voi huolehtia hakuprosessista ja auttaa markkinoinnissa. Siinä tapauksessa oppilaitos vastaa vain tietopuolisesta koulutuksesta.
Oppisopimuskoulutus pähkinänkuoressa
- 15 vuotta täyttänyt voi suorittaa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon oppisopimuksella.
- Sopii tekijätyypeille.
- Tutkintovaihtoehtoja on yli 160.
- Suorittamisaika on yksilöllistä.
- Edellyttää työsuhdetta, jossa on TES:n mukainen palkkaus.
Oppisopimuksen osapuolet
Opiskelija – henkilö, joka suorittaa tutkintoa tai sen pienempää osakokonaisuutta.
Työnantaja – opiskelijan kanssa työsuhteen solminut yritys, joka nimeää opiskelijalle työpaikkaohjaajan.
Oppilaitos – huolehtii byrokratiasta, kuten sopimusasioista ja järjestää tutkintoon liittyvän koulutuksen oppilaitoksessa tai erilaisissa oppimisympäristöissä.
Kysyttävää oppisopimusopiskelusta?
Ota yhteyttä WinNovan palveluasiantuntijoihin >
Meillä HR Sadassa sinua auttaa HR-asiantuntijamme, yhteistyöhenkilömme Miia Backmann: 044 248 9161, miia.backman@hrsata.fi.
WinNovan Jori Saineen
puoleen voi kääntyä
oppisopimukseen
liittyvissä asioissa.