Sellainen, jolla pääsee haastatteluun
Työhakemuksen tarkoitus on kertoa kiinnostavasti, miksi juuri sinut pitäisi valita juuri kyseiseen työhön. Tai ainakin kutsua haastatteluun sopivuutesi selvittämiseksi.
Poimi tästä vinkit hyvän työhakemuksen tekemiseen:
1. Aloita kiinnostavasti
Tärkeintä on aloitus, joten tee se kiinnostavasti. Se on vähän kuin leffan traileri tai Netflix-sarjan esittelyteksti, jonka perusteella päätät, käytätkö kyseisen tuotoksen parissa enemmän aikaa vai et. Sama pätee työhakemukseen. Lukija päättää hyvin todennäköisesti ensimmäisten lauseiden perusteella, jatkaako lukemista vai ei. Älä kerro hakemuksen alussa ikääsi, asuinpaikkakuntaasi ja sitä, että olet kiinnostunut työpaikasta. Kaksi ensimmäistä eivät ole oleellisia työnhaun kannalta. Kolmas taas on itsestäänselvyys. Aloita sen sijaan kertomalla jotain uniikkia itsestäsi – mitä olet saavuttanut urallasi, mikä motivoi sinua tai mitä sinä toisit mukanasi kyseiseen yritykseen. Muista pysyä totuudessa.
2. Perustele kiinnostustasi
Kerro aloituksen jälkeen, miksi sinä haluat töihin kyseiseen työpaikkaan. Tutustu yrityksen nettisivuihin ja somekanaviin, jotta voit perustella kiinnostuksesi tätä nimenomaista yritystä kohtaan mahdollisimman konkreettisesti. Kun tuot esiin sen, että olet tutustunut yritykseen etukäteen, viestität samalla, että olet tosissasi ja kiinnostuksesi on aitoa.
3. Kuvaile osaamistasi
Tuo seuraavaksi esiin osaamisesi, motivaatiosi ja se, miten voit hyödyntää tähän mennessä kertyneitä taitojasi nyt hakemassasi työssä. Jos sinulla ei ole vielä paljoa työkokemusta, tuo esiin halusi oppia ja kehittyä. CV:ssä listaat työkokemuksen, koulutuksen ja nykyisen työpaikkasi, joten älä toista niitä hakemuksessa.
4. Paljasta vahvuutesi ja toista erityisyytesi
Päätä hakemus kertomalla vahvuuksistasi ja muista ominaisuuksistasi. Kerro adjektiivien sijaan konkreettisesti, mistä vahvuuksista olet saanut esimerkiksi hyvää palautetta työkavereilta tai esimieheltä. Ihan viimeisen lauseen tarkoitus on muistuttaa, miksi juuri sinä olet paras vaihtoehto haettuun työhön. Satsaa siis siihen muistaen tiivis ja selkeä ilmaisu.
5. Mahtuiko kaikki yhdelle A4-arkille?
Jos ei mahtunut, niin jatka tiivistämistä. Hyvä hakemus mahtuu yhdelle arkille ja mielellään niin, ettei se ole ihan täyteen ahdettu. Poista mahdolliset päällekkäisyydet CV:n tietojen kanssa, että saat hakemusta lyhyemmäksi.
6. Ole oma itsesi – kaikki muut roolit on jo jaettu
Kun etenet hakemuksen laatimisessa näiden vinkkien voimin, parannat merkittävästi mahdollisuuksiasi päästä haastatteluun. Ja siellähän sinun ei kannata olla mitään muuta kuin oma itsesi. Siihen rooliin olet paras mahdollinen vaihtoehto.
Tsemppiä työnhakuun!
Bonus: HR Sadan kautta työnhaku käyntiin ketterästi
HR Sadan Avoimet työpaikat -osiossa työnhaku on yhtä helppoa kuin verkkokaupassa shoppailu. Saat työnhakuprosessin käyntiin nopeimmillaan alle minuutissa. Vastaat vain avoimena olevan paikan mukaan räätälöityihin osaamis- ja soveltuvuuskysymyksiin ja täytät perustiedot itsestäsi. Tiedot on helppo näppäillä ja vastaukset monivalintakysymyksiin ruksata myös puhelimella tai tabletilla.
Mikko Virtanen
Yrittäjä, yhteistyöhenkilö, HR Sata
044 372 3200, mikko.virtanen@hrsata.fi