Muista ainakin nämä ansioluetteloa laatiessasi
Hyvä CV eli ansioluettelo on helppolukuinen ja riittävän tiivis, enintään kahden A4-arkin pituinen. Muokkaa CV:tä aina hakemasi työn mukaan. Keskity haettavan työn kannalta olennaisiin seikkoihin ja jätä pois ne asiat, jotka eivät siihen liity.
Toimivaksi todettu järjestys CV:n sisällöille on sivun yläreunasta alkaen tämä:
1. Yhteystiedot ja valokuva
Kerro nimesi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Valitse kuva, joka vakuuttaisi sinut, jos olisit itse valitsemassa työntekijää. Ryhdikäs asento, katse kameraan, siisti ulkoasu.
2. Ydinosaaminen
Painota osaamisessa hakemasi työn kannalta keskeisiä asioita. Muokkaa tätä osiota aina sen mukaan, mitä työtä olet hakemassa.
3. Työkokemus ja koulutus
Jos olet viimeksi ollut töissä, aloita työkokemuksesta. Jos taas koulun penkillä, aloita siitä. Eli tuorein kokemus ensimmäiseksi. Tiedot ajankohdasta kuukausi- ja vuositasolla riittävät, tarkoilla päivämäärillä ei ole merkitystä. Työkokemuksestasi riittää titteli ja pääasialliset työtehtävät muutamalla sanalla. CV:tä lukevan on pystyttävä luomaan kuva koulutuksestasi ja työhistoriastasi nopeasti.
4. Kielitaito ja tietotekninen osaaminen
Kerro kielitaidostasi ja/tai tietoteknisestä osaamisestasi, mikäli niistä voi olla hyötyä nyt tai myöhemmin hakemassasi työssä tai kyseisen yrityksen muissa toiminnoissa.
5. Kurssit ja koulutukset
Listaa sellaiset suorittamasi kurssit tai koulutukset, joista ajattelet olevan hyötyä hakemassasi työssä tai jotka muuten esittävät sinut suotuisassa valossa juuri tämän työnantajan tai työpaikan suhteen.
6. Harrastukset
Kerro harrastuksistasi, jos ne tukevat haettavassa työssä suoriutumista tai jos koet niiden auttavan muodostamaan kuvaa sinusta työntekijänä, työyhteisön jäsenenä ja ihmisenä.
7. Suosittelijat yhteystietoineen
Toisen ihmisen suositus nostaa ansioluettelosi arvoa. Henkilöä kannattaa pyytää suosittelijaksi silloin, kun olet vielä hänen tuoreessa muistissaan eli esimerkiksi työpaikan vaihdon yhteydessä, mutta voit aina palata asiaan myös myöhemmin. Suosituksen voi pyytää joko lyhyesti kirjallisena tai suostumuksena sille, että mahdollinen tuleva työnantajasi voi olla suosittelijaan yhteydessä.
Bonus: Pidä CV ajan tasalla – aina
CV kannattaa pitää aina ajan tasalla, olitpa hakemassa töitä tai et. Käytännössä teet sen päivittämällä muuttuneet tiedot ansioluetteloon aina työpaikkaa vaihtaessasi tai suoritettuasi jonkin koulutuksen. Näin pääset vähemmällä siinä vaiheessa, jos joudut vaikka yllättäen etsimään uusia töitä.
Mikko Virtanen, yrittäjä, yhteistyöhenkilö
Lue myös Millainen on hyvä työhakemus? >