Ravintola-ala kärsii juuri nyt tekijäpulasta. Samaan aikaan ala kiinnostaa nuoria tulevaisuuden tekijöitä. Mitä nuoret odottavat työltä – alalla kuin alalla – ja miten tähän tulisi työpaikoilla reagoida?
Ravintola-alan työvoimapulasta ja vetovoimahaasteista uutisoitiin jo ennen koronaa, mutta tilanne on viimeisen puolentoista vuoden aikana pahentunut. Kun kahvilat ja ravintolat ovat epidemian vuoksi joutuneet sulkemaan ovensa tai palvelleet rajoitetuin aukioloajoin, on alan osaajia hakeutunut muihin töihin. EK:n heinäkuun Suhdannebarometrin mukaan ammattityövoiman pula on noussut palvelualan suurimmaksi kasvun esteeksi.
Koronan vaikutus näkyy myös ravintola-alalle pyrkivien opiskelijoiden määrissä. Keväällä 2021 peruskoulupohjaista ravintola- ja catering-alan perustutkintoa suorittamaan hakeutui lähes 300 opiskelijaa edellisvuotta vähemmän. Jo aiemmilta vuosilta tuttu laskeva trendi jatkui.
Ravintola-ala kiinnostaa nuoria
Alan nykyhetkeä ja lähitulevaisuutta varjostavat kenties osaajapulan muotoiset pilvet, mutta lupaaviakin merkkejä on näköpiirissä; matkailu- ja ravintola-ala on nuorten keskuudessa kolmanneksi suosituin yhdessä kulttuuri- ja viihde- sekä kaupan alojen kanssa. Tämä käy ilmi TAT Nuorten tulevaisuusraportti 2021 -kyselyn tuloksista. Tutkimuksessa nuoret saivat valita toiveensa 30 alan joukosta. Maaliskuussa 2021 toteutettuun kyselyyn vastasi lähes 15 000 opiskelijaa.
Nuoria kiinnostaa työelämän laatu – palkkaus, kiinnostavat työtehtävät ja hyvä työskentelyilmapiiri.
Tuloksista selviää myös, että nuorille tärkeimpiä tekijöitä tulevaisuuden alaa miettiessä ovat työelämän laatuun liittyvät kysymykset, kuten palkkaus, kiinnostavat työtehtävät ja hyvä työskentelyilmapiiri. Vastauksissa korostui myös mahdollisuus tehdä tärkeäksi kokemiaan asioita.
Suomalaisen ravintolakonserni NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström totesi heinäkuisessa Ylen uutisessa, että ”ravintola-alan on nyt pakko löytää keinoja lisätä houkuttelevuutta ja luoda kuvaa siitä, että alalla on tulevaisuutta.” Vikström mainitsee muutoksen lähtevän perusasioista. Siis siitä, miten ihmisiä kohdellaan ja johdetaan, millainen on työntekijäkokemus ja työhän liittyvä palkkaus.
Nuorten työelämäodotusten ja työpaikoilla vallitsevan todellisuuden tulee kohdata, jotta työ ja tekijät voivat kohdata.
Sama ilmiö koskettaa työelämää laajemminkin. Nuorten työelämäodotusten ja työpaikoilla vallitsevan todellisuuden tulee kohdata, jotta työ ja tekijät voivat, paitsi kohdata, myös kukoistaa. Tätähän me kaikki haluamme työelämältä nyt ja tulevaisuudessa!
Yksi oleellinen askel kohti kukoistavaa työelämää on sujuva työnhakuprosessi ja siinä me HR Sadalla voimme olla avuksi.
HR Sadan työnhakujärjestelmä on helppoudessaan samaa tasoa kuin verkkokaupassa asioiminen.
Työ ja tekijät ketterästi yhteen
HR Sadan uusi työnhakujärjestelmä auttaa työn ja tekijöiden ketterässä kohtaamisessa. Työnhakijoille järjestelmä on helppoudessaan samaa tasoa kuin verkkokaupassa asioiminen. Se mahdollistaa työnhaun käynnistämisen helposti ja nopeasti muutamaan monivalinta- tai avoimeen kysymykseen vastaamalla ilman työlästä ja aikaa vievää hakemuksen täyttämistä.
Työntekijöitä etsiville työnantajayrityksille järjestelmä mahdollistaa sen, että kysymyksissä voidaan keskittyä kyseisen työn ja hakijan soveltuvuuden kannalta oleellisiin asioihin. Tehtävään ja työyhteisöön sopivien tyyppien kartoittamista tehdään näin hakuprosessin alusta asti, jo ennen haastatteluja. Järjestelmä madaltaa työnhaun kynnystä, mikä käytännössä tarkoittaa enemmän ja parempia hakijoita.
Järjestelmän hyödyt työnantajalle:
- Hakijoilta voi kysyä haettavan tehtävän kannalta oleellisia asioita jo haun ensivaiheessa
- Osaamisen ja soveltuvuuden nopea kartoitus
- Kysymysten ja kysymystyyppien helppo räätälöinti
- Ketterä ja miellyttävä prosessi niin hakijoille kuin työnantajallekin
Kiinnostuitko? Soita minulle, niin jutellaan lisää 044 771 400.
Teemu Mäkinen, yrittäjä, yhteistyöhenkilö, HR Sata