Kesätyöntekijöiden haku on monessa yrityksessä vuoden alkuun liittyvä rutiini. Mitä isompi yritys, sitä organisoidumpi hakuprosessi yleensä on – tarpeen arvioinnista työtodistusten toimittamiseen. Tämä blogikirjoitus on niille, joille asia ei ole niin tuttu tai jotka pohtivat esimerkiksi seuraavia kysymyksiä: Mitä on hyvä huomioida hakuvaiheessa? Entä uusien tekijöiden kohtaamisessa ja perehdyttämisessä? Mistä muusta kesätöissä on kyse kuin tuuraajan löytämisestä ja rahan tienaamisen mahdollisuudesta?
Vastuullinen kesäduuni -kampanjan suojelija, Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi kommentoi aihetta hyvin kampanjan tuottamassa Esihenkilön kesätyöoppaassa:
”Yritysten kilpaillessa osaavasta työvoimasta, todellisiksi vetovoimatekijöiksi nousevat arvot, maine sekä vastuullisuus. Kesätyöt ovat mainio mahdollisuus näyttää nuorelle kuinka monipuolisesta, vastuullisesta ja mukavasta työpaikasta on kyse. Positiivisten kokemusten myötä voi parhaimmillaan herättää nuoren kipinän ja saada hänet hakeutumaan alalle myös myöhemmässä vaiheessa.”
Milloin on oikea aika laittaa haku päälle?
Ehkä ajattelet, että mitä aiemmin kesätyöntekijöiden hakemisen aloittaa, sitä enemmän ja parempia hakijoita houkuttelee. Tämä ei välttämättä pidä paikkaansa. Jos haku käynnistetään jo edellisen vuoden marras-joulukuussa, voi käydä niin, että saat kyllä hakemuksia, mutta kesän lähestyessä sinulta töitä hakeneet löytävätkin jotain paremmin heidän tarpeitaan tai kiinnostustaan vastaavaa ja ilmoittavat sinulle, etteivät olekaan käytettävissä.
Tämän kirjoituksen julkaisuhetkellä elämme tammi-helmikuun vaihdetta ja monissa yrityksissä kesätyöntekijöiden haku onkin parhaillaan käynnissä. Tammikuu on varsin tyypillinen aika laittaa haku päälle, mutta et ole millään tavalla myöhässä helmi-maaliskuussakaan. Oikeastaan voi kysyä, onko missään vaiheessa myöhäistä hakea työntekijöitä kesäksi. Mahdollinen työntekijä voi valmistua koulusta tai vapautua armeijasta juuri kesän kynnyksellä. Kaikki eivät myöskään ole löytäneet työpaikkaa alkuvuoden hakujen kautta. Tai ehkä sinun yrityksessäsi tarve painottuukin loppukesään tai alkusyksyyn.
Oikean hakuajankohdan voi summata niin, että potentiaalisia tekijöitä on aina tarjolla eikä koskaan ole myöhäistä hakea – olipa kyse tekijöistä tai työstä.
Mitä hakuilmoituksessa kannattaa huomioida?
Rekrytointiviestinnällä rakennetaan aina myös yrityksen mainetta ja työnantajakuvaa, joten kannattaa miettiä, mitä, miten ja missä viestii. Tämä pätee yhtä hyvin normaalirekrytointeihin kuin kesätyöntekijöiden hakuun.
Tarjoa hakijoille riittävästi tietoa jo kesätyöpaikkailmoituksessa:
- Kerro konkreettisesti ja selkeästi työtehtävästä.
- Kerro hakijaan liittyvistä edellytyksistä ja odotuksista.
- Kerro myös, mitä kesätyö tarjoaa hakijalle.
- Ole rehellinen työn vaativuustasosta ja mielekkyydestä. Todellisuus selviää viimeistään työn alkaessa.
Pyri ilmoituksessa tiiviiseen ilmaisuun ja ohjaa lisätiedon lähteille, kuten nettisivujen rekrytointiosioon, sosiaalisen median kanaviin tai tarjoa yhteystiedot kysymysten esittämiseen.
Miten otan kesätyöntekijät vastaan?
Muista, että saatat olla nuoren ihmisen ensimmäinen työnantaja. Kesätyöntekijöitä työllistäessäsi rakennat paitsi oman yrityksesi työnantajamielikuvaa, vaikutat myös nuorten mielikuviin työelämästä ylipäätään. Suomalaisen työelämän tulevaisuuden ja vetovoimaisuuden kannalta haluat varmasti vaikuttaa uusien tekijöiden mielikuviin ja kokemuksiin myönteisesti.
1. Rahaa ja kokemusta. Kesätyöntekijät haluavat tienata rahaa tekemästään työstä, mutta kartuttaa myös kokemusta. Palkan ohella he arvostavat työhön ja työelämään liittyviä kokemuksia ja oppeja. Varmista, että näitä on tarjolla.
2. Tarjoa töitä, älä tylsyyttä. Älä palkkaa ketään vain palkkaamisen takia. Mieti tehtävänkuvat mahdollisimman hyvin etukäteen niin, että tekemistä todella riittää. Nuoret haluavat tehdä töitä, eivät tylsistyä peukaloita pyöritellen.
3. Valmistaudu. Katso, että tarvittavat työvälineet ovat valmiina jo ennen kuin nuori aloittaa – tämä voi tarkoittaa työvaatteita, tietokonetta, puhelinta, kulkukorttia, käyttäjätunnuksia ja salasanoja järjestelmiin tai mitä ikinä kesätyöntekijän työssään tarvitsemat välineet ovatkaan. Jos kyse on tuurauksesta, pidä huoli siitä, että nuori saa aloittaa perehtymisen työhön ajoissa sen ihmisen kanssa, jota hän tuuraa.
4. Ota vastaan. Varaa aikaa uusien työntekijöiden vastaanottamiselle ensimmäisenä päivänä. Suunnittele ja toteuta perehdytys niin, että tutuksi tulevat sekä työtehtävät että yrityksen kulttuuri, toimintatavat ja arvot. Muista, että ensimmäisessä kesätyössään olevat nuoret voivat tarvita enemmän tukea ja neuvoja kuin ammattiin valmistumassa olevat tai muuten kokeneemmat kesätyöntekijät. Teet nuorille palveluksen, jos jatkat perehdyttävää otetta koko kesätyösuhteen ajan.
5. Ota mukaan. Kerro myös muille työyhteisön jäsenille uusien tekijöiden aloittamisesta. Pidä huoli siitä, että nuori otetaan mukaan myös kahvihuoneen keskusteluihin ja lounastauon turinoihin.
6. Ole rohkaiseva ja kannustava työhaastattelusta alkaen ja jatka samaa päivittäisissä kohtaamisissa koko kesätyösuhteen ajan. Rakenna luottamusta, anna lupa epäonnistua ja tehdä virheitä. Rohkaise pyytämään apua ja myös kertomaan virheistä. Usein ne tarjoavat hyviä oppimisen mahdollisuuksia niin nuorelle itselleen kuin kenties koko työyhteisöllekin.
7. Työkokemusta useammalle? Voisitko tarjota mahdollisuuden työkokemuksen kartuttamiseen useammalle nuorelle? Mitä jos palkkaisitkin tänä kesänä kaksi nuorta kuukaudeksi etkä yhtä kahdeksi kuukaudeksi?
Kaipaatko apua kesätyöntekijöiden rekrytointiin?
Ota yhteyttä minuun tai Teemuun, niin hoidetaan homma kuntoon ja tekijät paikalle:
Mikko: 044 372 3200, mikko.virtanen@hrsata.fi
Teemu: 044 771 4000, teemu.makinen@hrsata.fi
Mikko Virtanen
Yrittäjä, yhteistyöhenkilö, HR Sata