fbpx

Vastasin yhtenä aamulla puheluun, jossa toisessa päässä oleva asiakas kyseli ensin, olenko kiireinen vai olisiko hyvä hetki jutella. Kerroin, että en ole kiireinen: pidän etäaamupäivän ja teen työtä kotona. Asiakas kutsui tätä ”ihanaksi ylellisyydeksi” ja jäinkin miettimään erilaisia työn tekemisen mahdollisuuksia työn viihtyvyyden sekä työssäjaksamisen kannalta.

Itselläni työelämää on takana reilut 30 vuotta, tästä yrittäjänä ja perheyrityksessä 23 vuotta. Monenmoista on tullut tehtyä, mutta tämä etätyömahdollisuus on ensimmäinen laatuaan ja olen harjoitellut sitä nykyisessä työssäni muutaman kuukauden ajan. Olen todennut tämän tavan toimivaksi tiettyjen, esim. keskittymistä vaativien asioiden tekemiseen. Työni ei ole aina paikkaan sidottua, riittää kun olen puhelimen tavoitettavissa, käytössäni on läppäri ja nettiyhteys.

Työuraa jo pitkään tehneenä ja erilaisia työyhteisöjä nähneenä työntekijänä, esimiehenä ja työnantajana, mielekkäiden työtehtävien lisäksi vaakakupissani painavat myös pehmeämmät arvot: mahdollisuus tehdä asioita omalla tavallaan, omaa arvomaailmaa tukevat työ- ja johtamiskulttuurit sekä mukavat työkaverit, joiden kanssa on myös hauska tehdä työtä.

Kaikilla aloilla ja kaikissa tehtävissä esim. etätyön tekeminen ei ole mahdollista, mutta varmaankin monessa paikassa olisi mahdollista tehdä joitakin asioita etänä, esim. päivä kuukaudessa, aamu- tai iltapäivä parin viikon välein. Työaikapankit ovat käytössä monella työpaikalla, mutta edelleen kuulee tilanteista, joissa joustava työntekijä ei saa itse valita, milloin vapaansa pitää.

Olemme ihmisinä erilaisia ja olen aina ajatellut niin, että olemme parhaimmillamme, kun saamme työssämme tehdä mahdollisimman paljon sellaisia asioita, mistä pidämme ja missä saamme onnistumisia aikaan. Mielestäni voimme työntekijöinä erikoistua. Työssäni haastattelen työnhakijoita päivittäin, ja yhä useammin keskustelemme hakijoiden kanssa työn viihtyvyyden merkityksestä työnhaun motiivina.

Nuoremmat työnhakijat eivät ajattele niin kuin itselleni nuorena opetettiin – työt ehdottomasti ensin ja huvit sitten. Nuoret haluavat tehdä itse valitsemiaan töitä sopivassa määrin mielekkäässä työympäristössä. Vapaa-ajalla on suuri merkitys.

Vuosia samaa työtä tehneelle työntekijälle työn viihtyvyyteen liittyvät panostukset työnantajan taholta ovat aivan yhtä tervetulleita kuin henkilöille, jotka punnitsevat omaa arvoaan työmarkkinoilla, ja valitsevat, minne haluavat työllistyä. Tästähän tämän päivän työmarkkinoilla on paljolti kyse, markkinathan ovat nyt työntekijöiden.

Kesä on parhaimmillaan, joten nautitaan siitä ja odotetaan innolla Porin superviikon tapahtumia ja tapaamisia!

 

 

 

 

 

 

Nina Vikkula
Palvelupäällikkö
nina.vikkula@hrsata.fi
puh. 044 771 4130

Share This